• Головна
  • Новини
  • На позачерговій сесії міськради розглянуто питання змін до програм, придбання генераторів і договір про побратимство

На позачерговій сесії міськради розглянуто питання змін до програм, придбання генераторів і договір про побратимство

Відбулося засідання позачергової двадцять сьомої сесії Вараської міської ради восьмого скликання. Для участі у засіданні зареєструвалося 24 депутати.

Перед початком засідання міський голова м. Вараш Олександр Мензул оголосив хвилину мовчання за загиблим Героєм Дмитром Федінчиком, якого сьогодні проводила в останню путь Вараська громада.

На розгляд депутатам було представлене лише одне питання порядку денного: внесення змін до Програми соціальної допомоги та підтримки мешканців Вараської міської територіальної громади на 2021-2023 роки.

Начальник Управління економіки та розвитку громади Ірина Барабух запропонувала також розглянути питання і щодо схвалення договору про побратимство між містом Вараш (Вараська громада) та містом Ловійса (Фінляндія).

IMG 5877

Людмила Шолом

В.о. директора Департаменту соціального захисту та гідності Людмила Шолом доповіла, що у зв'язку зі зверненням мешканців Вараської громади за соціальними допомогами, які фінансуються із місцевого бюджету, провівши аналіз всіх заходів Програми соціальної допомоги та підтримки мешканців Вараської міської територіальної громади на 2021-2023 роки, виникла гостра необхідність ухвалити рішення щодо внесення змін до цієї програми. Зокрема, збільшити адресну допомогу мешканцям, які опинилися у скрутних життєвих обставинах, одноразової матеріальної допомоги при народженні двійні трійні і більше дітей одному з батьків та відшкодування витрат на безоплатне поховання військовослужбовців, які були призвані на військову службу до Збройних Сил України, інших військових формувань України і загинули (померли) під час виконання заходів із забезпечення захисту та оборони суверенітету, територіальної цілісності України, яким не встановлено статус учасника бойових дій. Усі збільшення фінансування по переліченим пунктам Програми не перевищуватимуть загальне фінансування, яке було заплановане на 2022 рік.

Депутати підтримали даний проєкт рішення. "За" проголосувало 23 депутати.

IMG 5833

Сергій Макарук

Депутат Сергій Макарук (фракція "Батьківщина") звернувся до депутатів із пропозицією розглянути питання щодо відшкодування витрат для підприємств Вараської громади за придбання генераторів, а також придбання генератора на засадах співфінансування для одного із важливих підприємств для громади – хлібозаводу.

Начальник Управління економіки та розвитку громади Ірина Барабух доповіла, що нині вивчається досвід інших міст стосовно відшкодування витрат для підприємств за придбання генераторів, можливість їх імплементації до особливостей Вараської громади і готується розробка порядку щодо надання такої компенсації.

Директор ТзОВ "Кузнецовський хлібозавод" Олег Ординат також виступив перед депутатами. Зокрема, за його словами, під час повного блекауту по всій країні, підприємство не працювало упродовж п'яти годин, що призвело до зменшення кількості доступної продукції. У зв'язку з цим для підприємства стало вкрай актуальним питання щодо придбання генератора великої потужності.

IMG 5837

Олег Ординат

Оскільки хлібозавод забезпечує усю Вараську громаду та найближчі території хлібобулочними виробами, безперебійна робота хлібозаводу, навіть в умовах повторних блекаутів, є гарантією стабільності ситуації у громаді із хлібом, продовження наповнення місцевого бюджету та збереження робочих місць на підприємстві.

Депутат Наталія Камінська (фракція "За майбутнє") поцікавилась чи вплине використання генератора на вартість продукції заводу. Олег Ординат запевнив, що ціна для споживачів залишиться незмінною, навіть враховуючи використання паливо-мастильних матеріалів, що потрібні для роботи генератора.

Депутат Марія Левченко (фракція "Сила людей") поставила запитання чи звертався директор підприємства до громад, де реалізовує свою продукцію, із пропозицією щодо співфінансування та чи вплине використання генератора на потужність підприємства стосовно випуску продукції.

За словами керівника підприємства, у разі використання генератора як альтернативного джерела живлення, завод у першу чергу забезпечуватиме хлібом Вараську громаду. Лише у разі виникнення залишку продукції розглядатиметься варіант забезпечення продукцією й інші найближчі громади.

Також депутати розглянули питання щодо схвалення договору про побратимство між містом Вараш та містом Ловійса. Міський голова Олександр Мензул зачитав український проєкт договору, який передбачатиме розвиток двосторонніх відносин та поглиблення дружнього співробітництва між містами на основі рівності та взаємної вигоди. Депутати підтримали це рішення.

Опісля завершення засідання, депутат Наталія Камінська звернулася до присутніх долучитися до акцій "Пакет добра" та "Корзина добра", які щороку відбуваються у Вараській та Полицькій громадах та мають за мету подарувати справжнє свято для соціально вразливою категорії дітей до Дня святого Миколая. Зазначимо, акція "Пакет добра" стартуватиме у Вараській громади вже цієї суботи, 10 грудня.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!