• Головна
  • Новини
  • Бюджет на 2023 рік і реабілітація військових: інформація про сесію Вараської міської ради

Бюджет на 2023 рік і реабілітація військових: інформація про сесію Вараської міської ради

Відбулося пленарне засідання двадцять восьмої сесії Вараської міської ради восьмого скликання. Для роботи у сесійній залі прибули 26 депутатів.

У порядку денному - 61 питання. Під час його затвердження запропоновано розглянути ще чотири, а також виключити окремі "земельні" питання, а також проєкт рішення щодо встановлення ставок орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності на території Вараської громади, який потребує додаткового вивчення та обговорення.

Розпочалось засідання традиційно — із депутатських запитів та звернень.

Насамперед розглянули звернення від первинного мисливського колективу с. Озерці громадської організації "Мисливсько-рибальський клуб "Тур" щодо недопущення припинення користування мисливськими угіддями. Докладніше про це можна прочитати за посиланням.

Депутат Олександр Дерев'янчук (фракція "Європейська солідарність") під час свого виступу запропонував колегам-депутатам звернутися до Президента України щодо повернення до Верховної Ради України з пропозиціями (накладання вето) проєкту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності". Зазначимо, мова про закон, який неоднозначно сприйнято суспільством, проти нього також виступає й Асоціація міст України. 

IMG 7096

Олександр Дерев'янчук

"Ухваленим документом передбачається, фактично, позбавити місцеве самоврядування можливості результативно домагатися від забудовника дотримування містобудівної документації.[...] Позбавлення місцевого самоврядування частини його прав є, по суті, порушенням принципів Європейської хартії місцевого самоврядування і намаганням побудувати в інтересах приватного бізнесу систему, що суперечить загальноприйнятим демократичним нормам", — йдеться у зверненні.

Володимир Хоружий (фракція "Слуга народу") у свою чергу запропонував не підтримувати звернення, оскільки у Законі є низка положень, що забезпечать якісну та прозору післявоєнну відбудову нашої держави.

"Давайте дамо можливість нашим народним депутатам, які сьогодні доволі багато приймають хороших законів, продовжити свою роботу", — зазначив Володимир Хоружий.

IMG 7099

Володимир Хоружий

Інші депутати також висловили свої «за» та «проти» запропонованого тексту звернення. Опісля обговорення звернення не набрало необхідної кількості голосів підтримки.

Затим депутати перейшли до найбільшого блоку питань — "земельних". Завдяки плідній роботі під час спільного засідання депутатів, що відбулося у понеділок, розглянути питання та прийняти відповідні рішення вдалось швидко.
Далі директор Департаменту соціального захисту та гідності Світлана Осадчук запропонувала на розгляд депутатів проєкти рішень щодо внесення змін до установчих документів Вараського міського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю імені З.А.Матвієнко та затвердження Порядку здійснення реабілітаційних заходів у Вараському міському центрі комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю.

IMG 7112

Світлана Осадчук

Зокрема, запропоновано ввести до списку послуг, що надаються у Центрі, послуги з реабілітації військовослужбовців та осіб, які у період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях під час служби, трудової та іншої діяльності, проживання на відповідній території отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії російської федерації проти України. Згадані проєкти рішень були підтримані обранцями Вараської громади.

Під час засідання депутати також підтримали проєкти рішень щодо забезпечення доступу до публічної інформації у Вараській міській раді, затвердження складу експертної ради при КЗ "Вараський молодіжний центр", внесення змін до Програми надання пільгових довготермінових кредитів на будівництво та придбання житла на 2021-2023 роки, внесення змін до Програми розвитку та реалізації питань містобудування на території Вараської міської територіальної громади на 2021-2023 роки, затвердження Програми економічного і соціального розвитку Вараської міської територіальної громади на 2023 рік, внесення змін до бюджету Вараської громади на 2022 рік.

Ухвалено й рішення про один із найголовніших документів для громади, що розглядається наприкінці кожного року, — бюджет Вараської міської територіальної громади на 2023 рік.

З огляду на воєнний стан та запровадження певних обмежень у використанні бюджетних коштів в умовах воєнного стану, бюджет Вараської громади на 2023 рік, насамперед, забезпечує витрати за так званим захищеними статтями (заробітна плата, оплата комунальних послуг, соціальні послуги тощо), певні суми заплановані для "незахищених статей", решту коштів буде спрямовано до резервного фонду громади.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!