Обговорили питання фінансування медицини

Під час робочої зустрічі, яка відбулася 14 липня в Рівненській ОДА, присутні обговорили проблемне питання щодо повної відсутності з боку держави фінансування ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України».

Нарада пройшла за участі першого заступника голови ОДА Сергія Подоліна, начальника управління охорони здоров’я ОДА Олега Вівсянника, начальника ДЗ «СМСЧ №3» Олександра Коцюбинського, керуючого справами виконавчого комітету Вараської міської ради Бориса Бірука та заступника міського голови Вараша Ніни Зубрецької.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №285 від 15 квітня 2020 року, з метою недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам державних медичних закладів, які перебувають в процесі передачі - держава мала би надавати таким закладам фінансову підтримку до повного завершення процесу передачі. Однак, з квітня 2020 року утримання державного закладу повністю лягло на міський бюджет Вараша.

Під час 42 сесії Вараської міської ради, яка відбулась 26 червня 2020 року, міська рада внесла зміни до бюджету міста та, знявши кошти з інших міських програм, передбачила 4 мільйони 500 тисяч гривень на виплату заробітної плати за червень медичним працівникам державного закладу «СМСЧ №3 МОЗ України». Втім, можливості міського бюджету не безмежні, і питання, з яких коштів виплачувати медикам державного закладу зарплатню у липні та наступних місяцях – залишається відкритим.

В результаті перемовин, представники Рівненської ОДА пообіцяли розглянути можливість виділити частину необхідних коштів з обласного бюджету та посприяти тому, аби Уряд виконав свої зобов’язання фінансувати державний медичний заклад з державного бюджету до повного завершення процесу передачі.

«Обговорення було доволі продуктивним, - зазначив керуючий справами виконкому Борис Бірук. - Однак, чи була зустріч результативною, побачимо згодом».

Нагадаємо, що у Вараші триває процес передачі майна державного закладу «СМСЧ №3» у комунальну власність Вараської міської об’єднаної територіальної громади.

6 липня, під час першого засідання комісії з питань передачі майна, присутні доручили керівнику ДЗ "СМСЧ №3 МОЗ України" до 16 липня 2020 року провести повну інвентаризацію майна та підготувати на розгляд комісії акти прийому-передачі.

Наступне засідання комісії з питань передачі майна відбудеться у п’ятницю, 17 липня.