Рятувальники нагадують – штрафи за спалювання рослин збільшено

Вараські рятувальники нагадують, що в Україні було посилено адміністративну відповідальність за порушення правил пожежної безпеки.

Минулоріч 315 народних депутатів України проголосували у другому читанні законопроект №3755 і внесли зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж.

Необхідність ухвалення цього проекту закону викликана, зокрема, відсутністю належного державного контролю та дієвих важелів впливу стосовно правопорушників, які фактично створюють умови для виникнення пожеж: випалюють стерню, луки, пасовища, ділянки зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, залишають рослинність або її залишки та опале листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, на території зелених насаджень та газонах у населених пунктах тощо.

Зазначається, що розмір санкцій, який до сьогодні розраховується від офіційно встановленого розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн), залишається надзвичайно низьким у порівнянні із завданою шкодою.

штрафи ПБ 1

Зазначимо, що розмір штрафів є надзвичайно низьким у порівнянні із завданими збитками.

Зокрема, у статті 175 КУпАП щодо порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки підвищено штраф і встановлено його розмір: на громадян – від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн.) і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 грн.).

Просимо усіх жителів Вараської громади відповідально ставитися до навколишнього середовища та дотримуватися правил пожежної безпеки перебуваючи на природі. 

Читайте також:

У 2021 році на території Вараської громади сталося 32 пожежі

Пожежа поблизу Вараша виникла через недбалість

Олександр Мензул: Жителі Вараської громади мають виконувати свій обов'язок щодо власного майна

За інформацією Вараського районного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області