• Головна
  • Новини
  • Лікар Вараської багатопрофільної лікарні Тетяна Савонік: "Вакцинація допомагає уникнути серйозних усладнень і постковідного синдрому"

Лікар Вараської багатопрофільної лікарні Тетяна Савонік: "Вакцинація допомагає уникнути серйозних усладнень і постковідного синдрому"

Упродовж двох років людство долає пандемію SARS-CoV-2. Порівняно з іншими вірусними захворюваннями, які викликають ураження дихальних шляхів, коронавірус спричинює складніший перебіг хвороби. Адже він впливає не лише на дихальну систему, а й заподіює ускладнення для інших органів та систем організму людини.

Про наслідки, можливі ускладнення, а також про постковідний синдром розповідає завідувач терапевтичного відділення Вараської багатопрофільної лікарні Тетяна Савонік.

"Коронавірус вражає ендотелії судин. Відповідно страждають усі органи – не лише легені, а й серце, нирки, периферійні судини ніг, рук, головного мозку. Це спричинює такі ускладнення, як міокардити. Або може погіршувати перебіг уже існуючих захворювань, викликаючи аритмії, або навіть інфаркти. Із неврологічних ускладнень такими показовими ускладненнями є ішемічні інсульти. Ми їх спостерігали у дуже молодих хворих – 40-44 роки – які виникають або у період хвороби COVID-19, або у постковідному періоді, через декілька тижнів. Крім того, уражається периферична нервова система таким захворюванням, як синдром Гієна-Барре – це захворювання, коли виникає слабкість у руках та ногах, людина навіть не може рухатися. У нас були дуже молоді хворі, які лежали знерухомлені декілька тижнів, вони навіть не могли себе обслуговувати. Із легеневих ускладнень у постковідному синдромі спочатку вражаються легені у вигляді двобічної пневмонії, яка виражається важкою дихальною недостатністю і, часто, дихальним стрес синдромом, тобто коли людина взагалі не може без кисню прожити ані хвилини. Дихальна недостатність зберігається не тільки під час захворювання, а й тривалий час після того, як людина перехворіла", – запевняє Тетяна Савонік.

Varash vaccination7

За словами завідувача терапевтичного відділення, постковідний синдром може впливати навіть на психічний стан хворого, викликаючи депресії, розлад сну, істероїдні напади, може загострювати психічні різні хвороби такі, як шизофренія. Фактично жоден із попередніх вірусів чи бактерій не спричинювали таких ускладнень. Навіть одужавши після коронавірусу, людина може страждати тривалий час від дихальної недостатності. На відновлення треба не декілька тижнів, а декілька місяців, можливо й років.

Тетяна Савонік закликає, враховуючи наведену вище інформацію, не зволікати з вакцинацією. Адже вакцинована людина або зовсім не хворіє, або перебіг захворювання є значно легшим й можна уникнути ускладнень.

Вакцинуватися можна у приміщенні Вараської міської публічної бібліотеки за адресою м-р Перемоги 23 (колишнє приміщення МРЕО, військкомату). Центр вакцинації населення від COVID-19 працює щодня із 09:00 до 15:00. Щеплення відбуваються вакцинами Moderna (США) та CoronaVac (Китай), які сертифіковані Міністерством охорони здоров’я та рекомендовані Всесвітньою організацією здоров'я до застосування, їх ефективність становить 94,1% та 83,5% відповідно.

Попередній запис для вакцинування можливий у вашого сімейного лікаря або за телефоном (067) 67-87-632.

Читайте також:

Директор Вараського ліцею №3 закликає колег-освітян вакцинуватися

Чому жителям Вараської громади необхідно вакцинуватися

Олександр Мензул та Віталій Коваль перевірили роботу Центру вакцинації у Вараші

6 причин чому варто зробити щеплення від COVID-19