• Головна
  • Новини
  • Лікар-інфекціоніст Вараської багатопрофільної лікарні Лариса Сторожук: "Треба себе захистити, тим більше зараз є вибір вакцини"

Лікар-інфекціоніст Вараської багатопрофільної лікарні Лариса Сторожук: "Треба себе захистити, тим більше зараз є вибір вакцини"

На жаль, у Вараській громаді поступово зростає захворюваність на SARS-CoV-2. А з урахуванням появи в країні більш заразного та агресивного дельта-штаму, нова хвиля COVID-19 може початися у будь-який момент.

Лікар-інфекціоніст Вараської багатопрофільної лікарні Лариса Сторожук (на фото) наголошує, що вакцинація – це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби. І радить також дотримуватися дистанції, вдягати маску та мити руки.

Ларисо Андріївно, якою нині є ситуація щодо пандемії коронавірусу у нашій громаді?

Коронавірусна інфекція на даному етапі дуже серйозна, хвороба важка, непередбачувана. Упродовж останніх тижнів, на жаль, захворюваність у нашій громаді зростає. До того ж до України наближується новий вірус "Дельта", який нам взагалі незнайомий, відповідно ми не можемо спрогнозувати його перебіг та наслідки. Ми вже готуємося до нової хвилі, кожного дня кількість звернень від пацієнтів збільшується.

Щодо COVID-19 – це швидко прогресуючий вірус. Ми не можемо сказати, що з нашими пацієнтами буде навіть через годину, оскільки перебіг хвороби своєрідний, неочікуваний. Зазвичай у наше відділення приймаємо хворих із середньо тяжким та тяжким ступенем захворювання, тобто на стадії пневмонії. Дуже важких та вкрай важких розміщують у реанімаційному відділенні. На жаль, за весь час пандемії у нас спостерігається велика кількість і летальних випадків: тільки у Вараші померло 40 осіб. Хоч ми з цією хворобою стикаємося досить часто, але досконало не можемо знати її наслідків. В однієї людини її перебіг тяжкий, інша хворіє у легкій формі – це все залежить від індивідуальних особливостей організму.

IMG f94e4bb7cd9f50d89a743d1ef4622cd3 V

Як ставитеся до вакцинації від COVID-19? Узагалі наскільки важливо у наш час бути вакцинованим?

Моя думка, як лікаря, вакцинація – це необхідність у наш час. Для того щоб кожна людина убезпечила себе від хвороби. Я вакцинувалася однією із перших, у нашій лікарні, як тільки привезли вакцину. Звичайно у кожної людини може бути якась реакція на вакцину, як і на будь-яку іншу. До прикладу, ми працювали у звичайному режимі, жодних особливих реакцій не можу відзначити. Взагалі я за всі вакцинації – ми з колегами в інфекційному відділенні бачимо наслідки не лише відсутності вакцинування від COVID-19, а й інших захворювань. Наведу вам життєвий приклад: пару років тому у нас був спалах кору. Вакциновані майже не хворіли. Така ж картина і щодо захворювання кашлюком – знову ж таки хворіли переважно невакциновані.

Нині є чимало тих, хто не бажає вакцинуватися. На Вашу думку, як до них можна "достукатися" і переконати зробити щеплення?

Так, є багато противників вакцинації – за специфікою роботи стикнулася із таким випадком: одна жінка, з якихось своїх міркувань, не вакцинувала дітей. Коли в один момент захворіли троє її дітей, а в однієї із них одночасно був і кір, і коклюш, затим за тиждень і у ця жінка захворювала на кір, а вона на той час була вагітна, то пані одразу змінила свою думку щодо вакцинації. Запевнила, що як тільки народиться дитина, то однозначно буде робити їй усі необхідні щеплення. Мені здається, що противниками вакцинації є ті люди, які не перенесли на собі цю хворобу, або не хворіли їх рідні чи близькі. Так, ніяка вакцина не забезпечує 100% вірогідність того, що ви не захворієте. Водночас, вакцина зменшує до мінімуму ймовірність летальності та й перебіг хвороби у рази легший.

Зважаючи на специфіку роботи, чи Ви перехворіли на COVID-19, чи вже вакцинувалися?

Працюючи кожного дня та контактуючи з хворими людьми, я не хворіла на COVID-19. Наголошу – із початку пандемії ми постійно контактуємо з хворими. Як тільки з’явилася вакцина, наше відділення одразу вакцинувалося, ми навіть не ставили питання чи робити це. Коли ми йдемо до хворих, у нас є відповідний захист, але перебуваючи в соціумі, ми не знаємо чи людина хвора, тому треба себе захистити, тим більше зараз є вибір вакцини. Також мене, як лікаря багато запитують хворі, які в нас перебувають на стаціонарі стосовно вакцинації, я завжди відповідаю, що це вибір кожного, але я лікар, який відповідально ставиться до свого здоров’я – роблю собі і своїй дитині абсолютно всі щеплення.

Ви вже дещо почали розповідати про роботу в інфекційному відділенні… У чому полягає складність Вашої роботи?

Нікому не бажаю бути на нашому місці, коли приходять родичі до хворих на COVID-19 і заглядають в очі, а ти не можеш нічого сказати, бо не знаєш чи та людина до завтра доживе. Ми кожного хворого пропускаємо через себе. При коронавірусній інфекції мало що залежить від лікарів, наша справа дати кисень та лікування, але як буде далі не відомо. Найважчий момент для лікаря – це коли у тебе на руках помирає людина.

Вакцинуватися можна у приміщенні Вараської міської публічної бібліотеки за адресою м-р Перемоги 23 (колишнє приміщення МРЕО, військкомату). Центр вакцинації населення від COVID-19 працює щодня із 09:00 до 15:00. Щеплення відбуваються вакцинами Moderna (США) та CoronaVac (Китай), які сертифіковані Міністерством охорони здоров’я та рекомендовані Всесвітньою організацією здоров'я до застосування, їх ефективність становить 94,1% та 83,5% відповідно.

Попередній запис для вакцинування можливий у вашого сімейного лікаря або за телефоном (067) 67-87-632.

Читайте також:

Директор Вараського ліцею №3 закликає колег-освітян вакцинуватися

Чому жителям Вараської громади необхідно вакцинуватися

Олександр Мензул та Віталій Коваль перевірили роботу Центру вакцинації у Вараші

6 причин чому варто зробити щеплення від COVID-19

Лікар Вараської багатопрофільної лікарні Тетяна Савонік: "Вакцинація допомагає уникнути серйозних усладнень і постковідного синдрому"