• Головна
  • Новини
  • Вараська міська рада вчергове звернулася до уряду щодо повернення 30-відсоткової пільги на оплату за електроенергію

Вараська міська рада вчергове звернулася до уряду щодо повернення 30-відсоткової пільги на оплату за електроенергію

На пленарному засіданні 11 сесії Вараської міської ради 26-ма голосами "за" депутати ухвалили звернення щодо відновлення 30% пільги на оплату за електроенергію для жителів 30-кілометрової зони від Рівненської АЕС. Документ буде спрямовано до Кабінету Міністрів України, Асоціації міст України, народного депутата України Віктора М’ялика, народного депутата України Андрія Шараськіна.

"Коли було прийнято закон України про ринок електроенергії, населення громад зон спостереження, відповідно втратили 30-відсоткову знижку за електроенергію, що визначено законом України про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки. Ви уже приймали відповідне звернення, і Верховна Рада України прийняла відповідний законодавчий акт, яким зобов’язала Кабінет Міністрів України прийняти підзаконні нормативні акти, які врегульовували б питання надання цієї 30-відсоткової знижки, у 30-кілометровій зоні діяльності РАЕС. На жаль, нині жоден нормативний акт урядом не прийнято, тому було вирішено підготувати ще одне звернення - і до Асоціації міст, і до народних депутатів щодо підготовки відповідних нормативних актів", – зазначила під час доповіді начальник Управління економіки та розвитку громади Ірина Барабух.

До слова, у 30-кілометровій зоні діяльності Рівненської АЕС проживає 142 тисячі мешканців у 109 населених пунктах Волинської та Рівненської областей.

Нагадаємо, що у липні 2021 року міський голова Олександр Мензул та керівники інших міст-супутників на зустрічі з т.в.о. президента ДП "НАЕК "Енергоатом" Петром Котіним ставили питання про повернення пільги на оплату за електроенергію.

Також згадане питання обговорювалося у квітні 2021 року у м.Нікополь і під час установчих зборів Асоціації громад зон спостереження АЕС, членом якої є Вараська громада.

Міський голова Олександр Мензул наголошував на важливості цього питання і під час засідання регіональної платформи "Актуальні питання становлення органів місцевого самоврядування в умовах нового адміністративно-територіального устрою", що відбулося у березні у м.Дубно.